Har du en fråga?

Tips & Råd

Här hittar du tips och råd som kan vara behjälplig med dina boendefrågor.

Tapetsera

Du kan tapetsera själv på egen bekostnad utan vårt tillstånd. Det är inte svårt att tapetsera men har du aldrig gjort det förut kan det vara bra att få hjälp av någon mer erfaren person.

Om ditt arbete inte anses fackmannamässigt utfört, kan du bli ersättningsskyldig och det får inte vara extrema färger/mönster. Fråga oss om du är osäker. Tips om hur du gör för att tapetsera finns på nätet, följ gärna en checklista så att allt blir rätt.

Måla på vägg

Du kan måla själv på egen bekostnad utan vårt tillstånd. Men det är viktigt att det blir snyggt gjort – på ett fackmannamässigt sätt. Det får inte vara extrema färger eller mönster. Fråga om du är osäker. Om ditt arbete inte anses fackmannamässigt utfört, kan du bli ersättningsskyldig.

Sätta upp tavlor

Om du ska sätta upp en lättare tavla finns det plastkrokar med spik på baksidan som är smidiga att använda. Däremot, om tavlan är lite tyngre bör du borra in krokar eller skruvar för att vara säker på att tavlan inte faller ner.

Det är viktigt att du tar reda på vilket sorts vägg tavlan ska sättas upp på. Om väggen är hård behöver du ha en slagborrmaskin, är den mjuk fungerar det med en vanlig borrmaskin. Mät ut vart du ska borra och märk sedan hålet med en blyerspenna.

När du gjort detta är det dags att välja storlek på plugg och skruv. Ju tyngre tavlan är desto större bör pluggen och skruven vara. Borra sedan hålet och tryck in pluggen med hjälp av en hammare. Skruva i skruven och häng upp tavlan. Klart! Tänk på att om tavlan är stor och tung så kan du behöva två krokar för att den ska hålla.

Sätta upp hyllor

En hylla som sätts upp på väggen blir ofta rätt tung. Böcker och andra saker gör att du måste fästa hyllan ordentligt. Konsoler är bra att använda om du har tänkt ha tunga saker på hyllan. Om hyllan är bredare än 50 cm kan det dessutom behövas fler än två konsoler.

Om du ska borra i väggen behöver du ta reda på vad det är för slags vägg. Om du knackar i väggen och den känns stum och tät är det en hård vägg, då behöver du en slagborr. Känns den däremot ihålig är det förmodligen en gipsvägg eller spånskiva, och då räcker det med en vanlig borrmaskin eller en skruvmejsel. Tänk på att inte sätta upp hyllor med tunga saker på en gipsvägg, då är det bättre att du sätter upp den på en hård vägg.

Mät ut var du ska borra och märk sedan hålet med en blyerspenna. Här kan det vara bra att använda ett vattenpass så att hyllan blir rak.

När du gjort detta är det dags att välja storlek på plugg och skruv. Ju tyngre du ska sätta upp desto större bör pluggen och skruven vara. Borra sedan hålet och tryck in pluggen med hjälp av en hammare. Skruva i skruven och fäst upp det som ska hängas på väggen. Klart!

Elektriskt

Enligt lag är det tillåtet att utföra visst elektriskt arbete själv, förutsatt att du är säker på hur du ska gå till väga.

Det som är tillåtet att göra själv är:

  • Byta proppsäkringar
  • Byta strömbrytare
  • Byta vägguttag och lamputtag
  • Montera; skarvuttag, stickproppar, sladdströmbrytare, lampproppar, apparatuttag och lamphållare.

När det gäller andra installationer måste du anlita en behörig installatör. Kontakta gärna fastighetsskötaren för rådfrågning.

Proppbyte

Om strömmen försvinner i ett eller flera rum har det förmodligen gått en säkring. Oftast beror detta på att du haft för många elektriska apparater igång, som i sin tur leder till överbelastning på elledningarna. 

Har du svarta ”vippknappar” i säkringsskåpet?
Se till att alla knappar är i uppfällt läge.

Har ditt säkringsskåp utbytbara säkringar?
Börja med att stänga av den elapparat du senast satte på. Om en propp är sönder har den färgade pricken som finns mitt i proppen lossnat. Byt då ut proppen till en ny propp men se till att den har samma styrka som den gamla. Styrkan, eller numret, finns att läsa på proppen eller på bottenplattan.

Jordfelsbrytare

Strömmen som flyter till en apparat är alltid lika stor som strömmen som flyter från apparaten. Strömmen i de två anslutningsledarna är precis lika stor. Den varierar i riktning och kan variera i styrka, men i samma ögonblick är den alltid lika stor i de båda ledarna. Annars är det något fel. Men fel kan inträffa. Ström kan flyta otillåtna vägar. I värsta fall genom en människa och till jord. Jord kan t ex vara ett vattenrör, höljet på en spis, en diskbänk, marken eller ett fuktigt betonggolv.

En jordfelsbrytare känner av om strömmen till en apparat inte är lika stor som strömmen från apparaten. Den bryter då strömmen direkt. Man säger att jordfelsbrytaren löser ut. Det är bara att slå på den igen när felet åtgärdats. Den skyddar personer från att få ström genom kroppen, men den skyddar också mot bränder, eftersom den känner om strömmen går en otillåten väg.

Om en människa kommer i kontakt med de bägge hålen i ett eluttag, är det mycket farligt. En jordfelsbrytare skyddar inte mot ett sådant fel. Strömmen till personen är ju lika stor som strömmen från personen!

Det finns flera typer av jordfelsbrytare. De kan installeras fast vid elcentralen och skydda hela eller delar av en lägenhet. Det kanske inte är så bra om den skyddar hela lägenheten, för då blir ju t ex frysen bortkopplad om det blir något fel. Inte så roligt om man är bortrest! Det finns också vägguttag med inbyggda jordfelsbrytare. De är lämpliga i badrum, källare, garage och utomhus. Vidare finns skarvuttag med jordfelsbrytare.

I badrum måste uttaget vara försett med jordfelsbrytare. Vid nyinstallation utomhus måste jordfelsbrytare skydda uttaget.

På jordfelsbrytaren finns oftast en provknapp. Man kan kontrollera funktionen, genom att trycka på provknappen. Jordfelsbrytaren ska slå ifrån omedelbart.

Spartips

Idag är debatten stor kring vad vi måste göra för att rädda vår miljö. En stor del av ansvaret ligger hos våra politiker men det finns mycket vi kan göra själva. Nedan får du lite tips på sådant som kan vara bra att tänka på i din bostad när det gäller att spara energi.

För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar du din energikonsumtion med 5 %. När du möblerar din lägenhet, tänk på att inte ställa möbler framför elementen och vädra igenom lägenheten snabbt och rejält, istället för att ha fönstret på glänt hela dagen. Ett annat tips är att ha persienner eller rullgardiner nerdragna under natten, då hålls värmen kvar längre inne i lägenheten!

När det gäller belysning och elektriska apparater finns det också en hel del att tänka på. Släck lamporna när du inte är i rummet och stäng av dator och tv helt, istället för att använda fjärrkontrollen.

Energilampor förbrukar en femtedel av energin jämfört med en vanlig glödlampa. Kanske kan du också ha en timer som tänder och släcker din belysning under en viss tid. Koppla också bort batteriladdaren till mobiltelefonen när laddningen är klar, alla laddare drar nämligen energi även när inget är anslutet till dem.

Cirka 30 % av hushållselen används för kyl och frys. En halvfull frys drar mer energi så försök hålla frysen fylld. Frosta även av kyl och frys regelbundet så går det åt mindre energi.

Uppsägning av hyreskontrakt

För att säga upp ditt hyreskontrakt måste du göra detta skriftligt. Har du en garage- eller parkeringsplats behöver du också säga upp denna. Uppsägningstiden inleds vid nästa månadsskifte efter att uppsägningen kommit in. Vi har tre månaders uppsägningstid.

Avflyttningsbesiktning görs när lägenheten är tömd och slutstädad. Tid för avflyttnings-besiktning bokar du hos oss minst en vecka före utflyttning.

När flyttdatumet närmar sig är det dags att flytta även telefonabonnemang och avsluta el-abonnemang. Kom ihåg att teckna ett nytt el-abonnemang på din nya adress. I de flesta fall kan dessa ändringar göras i god tid – kontakta dina telefon- och elbolag för mer information.

Var beredd att visa upp den lägenhet som du är på väg att lämna för eventuella nya hyresgäster.

Lämna in samtliga nycklar till Kundservice senast klockan 12.00 första vardagen efter att hyreskontraktet gått ut. Detta gäller även nycklar till förråd, tvättstuga med mera. Om någon nyckel saknas blir du bli skyldig att betala för ett låsbyte.

Flyttstädning

Lägenheten ska vara i så bra skick som möjligt när du flyttar ut. För att nästa hyresgäst ska kunna trivas och flytta in utan ytterligare städning är det viktigt att du är noggrann. Nedan följer en checklista för städning av lägenheten. Bocka av för varje punkt du gjort, så missar du inget.

Bostadsrum:

  • Fönster tvättas in och utvändigt.
  • Fönsterbågar, snickerier torkas av.
  • Golvlister, dörrfoder och trösklar avtorkas.
  • Element dammsugs eller dammvippas bakom och emellan, samt torkas av.
  • Lampor torkas av.
  • Garderober rengörs/torkas ur.
  • Golv dammsugs och våttorkas.
  • Dörrar/handtag torkas av.
  • Väggkontakter samt strömbrytare avtorkas

Badrum/dusch toalett/tvättstuga:

  • Fönster tvättas in och utvändigt.
  • Fönsterbågar, snickerier torkas av.
  • Golvlister, dörrfoder och trösklar avtorkas.
  • Element dammsugs el dammvippas bakom och emellan, samt torkas av.
  • Lampor torkas av.
  • Golv rengörs och våttorkas.
  • Dörrar/handtag torkas av.
  • Kranar/duschhandtag kalkas av och rengörs.
  • Tvättställ rengörs, ovan/under samt bakom.
  • Vattenledningar och rör avtorkas.
  • Skåp torkas, in- och utvändigt.
  • Speglar rengörs.
  • Tvättmaskiner avtorkas, lösa delar diskas och filter rengörs.
  • Badkar/duschkabin rengörs, ovan/under samt bakom.
  • Golvbrunnar rengörs.
  • Toalett kalkas av samt rengörs.

Klädkammare och dylikt:

  • Golvlister, dörrfoder och trösklar avtorkas.
  • Element dammsugs bakom och emellan, samt torkas av.
  • Lampor torkas av.
  • Golv rengörs och våttorkas.
  • Dörrar/handtag torkas av.
  • Garderober rengörs/avtorkas.
  • Hyllor rengörs/torkas av.

Kök:

  • Fönster tvättas in och utvändigt.
  • Fönsterbågar, snickerier torkas av.
  • Golvlister, dörrfoder och trösklar avtorkas.
  • Element dammsugs el dammvippas bakom och emellan, samt torkas av.
  • Lampor torkas av.
  • Golv rengörs och våttorkas.
  • Dörrar och handtag torkas av.
  • Kranar kalkas av och rengörs.
  • Spis/ugn rengörs, galler & plåtar diskas.
  • Kylskåp/frys avfrostas och rengörs, galler och fack diskas.
  • Skåp, lådor och luckor torkas ur och av.
  • Fläkt samt fläktskåp rengörs, filter diskas (finns modeller som ej kan diskas).
  • Diskmaskin rengörs, även sil.
  • Bänkar och skärbrädor rengörs.
Borra

Om du ska borra i väggen behöver du ta reda på vad det är för slags vägg. Om du knackar i väggen och den känns stum och tät är det en hård vägg, då behöver du en slagborr. Känns den däremot ihålig är det förmodligen en gipsvägg eller spånskiva, och då räcker det med en vanlig borrmaskin eller en skruvmejsel. Tänk på att inte sätta upp hyllor med tunga saker på en gipsvägg, då är det bättre att du sätter upp den på en hård vägg.

Mät ut vart du ska borra och märk sedan hålet med en blyertspenna.
När du gjort detta är det dags att välja storlek på plugg och skruv. Ju tyngre du ska hänga upp desto större bör pluggen och skruven vara. Borra sedan hålet och tryck in pluggen med hjälp av en hammare. Skruva i skruven och fäst upp det som ska hängas på väggen. Klart!

För att det inte ska bli ett fult hål sen när du flyttar är det bra om du gör ett litet kryss i tapeten och viker undan kanterna innan du börjar borra. När tavlan/hyllan tas ner är det bara att spackla igen hålet och vika tillbaka tapetkanterna.

Laga hål

Börja med att spackla hålet. När massan har torkat slipar du över hålet. Om pluggen sitter kvar kan du knacka in den med en hammare.

Badrum

Krokar och hyllor

Att borra i ditt badrum är inget att rekommendera. Kakelplattor kan lätt spricka om man borrar hål i dem och kan leda till fukt- och mögelskador. Dessutom kan det finnas vattenledningar bakom väggarna och dessa vill vi såklart inte borra i. Därför rekommenderar vi dig till att inte borra alls i badrummet. 

Det finns dock andra sätt att hänga upp krukor eller hyllor i badrummet. Sugproppar är ett bra sätt att hänga upp saker med och passar utmärkt på exempelvis kakel. För att den ska fästas behöver du fukta den innan den trycks upp.

Självhäftande krokar är ett annat alternativ. Det finns även självhäftande klisterplattor att sätta upp på kakelplattorna – designa din egen kakelvägg!

OM du anser dig tvungen att borra hål i väggen i badrummet måste du först kontakta din fastighetsskötare.

Få bort kalkfläckar

För att få bort kalkfläckar kan du använda vanlig hushållsättika. Använd en mjuk trasa och skölj efteråt med varmt vatten.

 

Installera tvättmaskin

Ring alltid oss och fråga först. Finns det anslutning till el, vatten och avlopp avsedda för tvättmaskin? Om det finns det, kan du anlita en behörig elektriker för elinstallation.

Anslut tvättmaskinen till kallvattenledningen. Led avloppsvattnet direkt till ett avlopp. Avloppsslangen ska ledas över tvättmaskinens vattennivå så att inte vattnet rinner ur maskinen när den är igång. Se till att vattnet är avstängt när tvättmaskinen inte är igång och håll koll på vattenläckage.

Rensa golvbrunn

Har du problem med att vattnet inte rinner ner i duschen? Hår och dylikt sköljs inte alltid ned i rören utan kan stanna kvar i brunnen. Då måste du själv rensa golvbrunnen. Om det fortfarande är stopp i avloppet efter att du har rensat måste du kontakta fastighetsskötaren. Använd ALDRIG kemiska preparat för att rengöra avloppet då det kan skada rören och leda till stora problem.Lyft av gallret som sitter över golvbrunnen. Är det fastskruvat, se till att skruva bort skruvarna. Ta bort hår och annat som fastnat i brunnen och spola sedan vatten. Sätt tillbaka gallret.

Rensa vattenlås vid handfatet

Ibland måste du rensa vattenlåset. På avloppsröret under handfatet finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt att komma upp från avloppet. Du kan enkelt rengöra vattenlåset själv! Öppna vattenlåset genom att skruva loss den understa delen.Se till att du har en hink i närheten och ställ den under så att inte vatten rinner ner på golvet. Peta loss smuts som fastnat i röret och spola sedan igenom med hett vatten som får rinna ner i hinken. Skruva fast vattenlåset igen.

Detta kan du även göra i diskbänken så rinner vattnet ner som det ska!