Viktiga info

För dig som hyresgäst

Som hyresgäst har du också ett viss ansvar. Här nedan finns vad du kan göra som själv eller läsa vad ditt ansvar är.

Service anmälan: 0120-295 50 (8:00 – 12:00)

Journummer upplåsning av dörr: 070-529 88 43 (Securitas)

Journummer serviceanmälan: 010-470 51 96 (Securitas)

Behöver du göra en serviceanmälan på något i din lägenhet? Klicka på “serviceanmälan” här nedan så kan du fylla i dina uppgifter direkt på webben.

Sortera soporna rätt

Sorterar vi våra sopor väl så kan mer av skräpet återvinnas. Tänk därför på följande:
Grovsopor – Här lägger ni brännbart, t.ex. kartonger. Inte hushållssopor och möbler.
Hushållssopor – Här lägger ni enbart sopor från hushållet.

Elektronik, möbler och annat skyrmmande avfall som inte är brännbart kör ni till tippen. Var även  noga med att lägga soporna i tunnorna och inte bredvid dem. Vi vill inte att fåglarna ska riva sönder  påsarna så att soporna sprids ut.

Snö på balkongen

Det är hyresgästens ansvar att skotta balkongen.

När var du ute på din balkong senast? Eller när tog du en titt på hur den ser ut?

Om det var ett tag sedan är risken stor att ett halvmeter tjockt lager snö möter dig nästa gång du tar en titt. Det är du som hyresgäst som är ansvarig för balkongen. Den faller inom samma regelverk som resten  av lägenheten.
–Hyresgästen har samma ansvar att sköta om balkongen som resten av lägenheten, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Det finns rättsfall som klargör detta, säger Susanna Skogsberg.
Du kan med andra ord inte begära att hyresvärden ska komma och skotta balkongen. Istappar som kan bildas när snön smälter är däremot värdens ansvar.

Brandvarnare

Brandvarnare i lägenheten kan rädda liv. Om du inte har en brandvarnare, se till att sätta upp en sådan så fort som möjligt. Det är viktigt att du testar din brandvarnare så att den funkar, batterierna kan ta slut och då är det viktigt att byta ut dessa. En brandsläckare kan också vara bra att investera i, se till att alla som bor i lägenheten vet hur den fungerar.

Levande ljus

Lämna aldrig ett tänt ljus obevakat. Placera ljusen så att det inte finns något brännbart i närheten, bredvid eller ovanför ljusen. Placera dem också tillräckligt långt ifrån varandra. Värmeljus ska placeras 5 cm från varandra.

Om det skulle börja brinna i närheten av ett ljus, släck elden genom att kväva den, inte med vatten.

Ska du tända marschaller utomhus? Gör det på ett brandsäkert underlag och placera dem på minst tre meters avstånd från gångvägar. Sten-, betong-, metall- eller glasunderlag är bra platser för marschaller. De får absolut inte tändas på balkongen.

Mat och kök

När du lagar mat osar fett upp i fläkten som sedan kan droppa ner på heta plattor och orsaka brand. Rengör därför fläktfiltret ofta. Om det skulle börja brinna, se till att du har ett lock i närheten så att du kan kväva elden. Släck aldrig en oljebrand med vatten! Ett paket margarin kan vara bra att lägga i för att sänka temperaturen och stoppa elden.

Se även till att hushållspapper, handdukar eller sladdar inte kommer i kontakt med den heta spisen.

Trapphuset

I trapphusen får inget förvaras!

Trapphuset ska vara fritt från saker så att du lätt kan ta dig ut om det brinner i din lägenhet. Ambulans och räddningstjänst behöver också lätt komma fram för att hjälpa vid sjukdom eller brand.

Barnvagnar och rullatorer förvaras i lägenhet eller förråd. Ev dörrmattor, skor och soppåsar förvaras i lägenheten.